Klocki które nie brudzą felg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spaniel
    Drive
    • 2011
    • 66

Prawdopodobnie mam problem ze skrzynią biegów u starszej siostry Octavii... Otóż Fabia I 1.9 TDI z przebiegiem 180 kkm na luzie wydaje odgłosy wyraźnie słyszalne mimo charakterystycznej pracy pompowtrysków. Skrzynia, która zagłusza klekot silnika, to raczej kiepski prognostyk.

Lepiej słychać to od strony pasażera, gdzie owa skrzynia się znajduje i grzechotanie całkowicie milknie po wciśnięciu sprzęgła (zaraz po tym, jak zaczyna "łapać"), w związku z tym odpada najczęstsza i równie błędna diagnoza łożyska dociskowego sprzęgła, gdyż ono nie pracuje na luzie. Najgłośniej słychać to po zdjęciu plastikowej osłony od spodu.

Podejrzewam łożysko wałka... temat pewnie znany, ale czy moglibyście podzielić się sposobami rozwiązania tego problemu? Olej jest ok, nie chciałem wymieniać na gęstszy, bo to półśrodek. Lepiej szukać używki, czy też liczyć na naprawę? Z jakimi kosztami muszę się liczyć?

P.S.
    Czy znacie jakieś warsztaty w okolicach Łodzi, które spokojnie poradzą sobie z takim problemem i nie wydrenują całej zawartości portfela? Z góry dzięki za wszystkie uwagi i sugestie.
    Spaniel
  • Coke
    Elegance
    • 2010
    • 771
    • Octavia II (1Z3)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM
    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Witka

Mam pytanie, ponieważ niedawno zakupiłem nowiuśkie klocuszki oryginalne Skody i strasznie one brudzą szybko i mocno felgi na czarno to czy znacie klocki innej firmy które tak nie brudzą? Jestem laikiem w tym temacie. Inna sprawa że przejeździłem na nich ...... 10 000 ;P Dziś zapaliła się kontrolka że klocków ni ma ;P A skoro tak to czy ona ostrzega że to już wogóle ich nie ma czy że lada moment się skońćzą? Co się stanie jak się skończą np na trasie?

Może dla niektórych to dziwne pytania ale w żadnym moim aucie do tej pory nie musiałem tego robić, octavia jest tylko taka łakoma że je pożera momentalnie
    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

Coke,

ja jeżdżę na klockach i tarczach firmy EBC i uważam, że pylenie klocków jest minimalne.
      Jeśli po 10 000 "zjadło" Ci klocki, to albo trzeba zmienić styl jazdy, albo te oryginalne klocki były chińskie...

Komentarz

• kubazak
        Ambiente
        • 2010
        • 146

ebc zielone , prawie zero pylenia.No ale to inna kat.cenowa , porównywalna do ori

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Re: Klocki które nie brudzą felg

Zamieszczone przez Coke
          Jestem laikiem w tym temacie. Inna sprawa że przejeździłem na nich ...... 10 000 ;P Dziś zapaliła się kontrolka że klocków ni ma ;P A skoro tak to czy ona ostrzega że to już wogóle ich nie ma czy że lada moment się skońćzą? Co się stanie jak się skończą np na trasie?
          Cos jest nie tak - jesli nie jezdzisz jak wariat to albo klocki byly do bani albo czujnik zle dziala. Jest jeszcze mozliwosc, ze one caly czas lekko ocieraja, ale wtedy powinienes zauwazyc mocne grzanie sie felg. Masz alufelgi wiec sprawdzenie ile tych klockow zostalo nie powinno byc problemem - nie musisz nawet sciagac kola.

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Coke
            Mam pytanie, ponieważ niedawno zakupiłem nowiuśkie klocuszki oryginalne Skody i strasznie one brudzą szybko i mocno felgi na czarno to czy znacie klocki innej firmy które tak nie brudzą?
            miałem ori klocki Ferodo i nie brudziły felg, teraz mam założone klocki ATE strasznie pylą i są do du... .
            Zamieszczone przez Coke
            Inna sprawa że przejeździłem na nich ...... 10 000 ;P Dziś zapaliła się kontrolka że klocków ni ma ;
            sprawdź czy na pewno nie masz tego klocka bo coś za mało albo jeździsz jak wariat
            Zamieszczone przez Coke
            A skoro tak to czy ona ostrzega że to już wogóle ich nie ma czy że lada moment się skońćzą?
            lada moment ich nie będzie.
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• bradley
              L&K
              • 2008
              • 1465

Moje Ferodo tez pyla. To jest prosta zasada, albo klocek szybko schodzi i hamuje albo kupujesz klocki twarde jak beton ktore wytrzymuja 100tys i hamuja tak sobie.
              10tys? Ja po 12tys nie mialem klockow w Kadecie, ze juz nitami hamowalem jak wracalem do domu. Ale tam zacisk jak sie raz zapiekl to potem tak klocek zlazil. To nie byly hamulce tylko spowalniacze.
              No i kwestia stylu jazdy. Bo jak zrobisz 5x z rzedu hamowania z 200 to klocek tez zniknie w oczach.
              VW Vento 1.9TDI 1Z ++
              Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
              Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Viniu
                Rider
                • 2008
                • 517

Ja mam ATE i pylą strasznie. Pewnie spora w tym zasługa tarcz ATE PD Na ori zestawie było zdecydowanie lepiej...
                Pozdrawiam

Komentarz

• genesis
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 232

Zamieszczone przez bradley
                  Moje Ferodo tez pyla. To jest prosta zasada, albo klocek szybko schodzi i hamuje albo kupujesz klocki twarde jak beton ktore wytrzymuja 100tys i hamuja tak sobie.
                  10tys? Ja po 12tys nie mialem klockow w Kadecie
                  No bez jaj. To u mnie w poprzednim aucie po 40k klocki były jak nowe, do tego stopnia, że mechanik radził trochę więcej hamować hamulcem, a nie silnikiem, bo tarcze też powinny trochę tego klocka powąchać. Teraz mam w kolejnym aucie zrobione 26k i nawet nie myślę, że ktoś mi może na przeglądzie powiedzieć, że klocki trzeba wymieniać.
                  Czy są twarde? Fabryczne volkswagena, hamują tak jak należy.
                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez genesis
                    u mnie w poprzednim aucie po 40k klocki były jak nowe
                    ja mam też 40 tys km na liczniku...klocki ori Skoda i są w bardzo dobrym stanie (wg. mnie szału nie ma na ori klockach...muszę poszukać coś co będzie hamowało zdecydowanie skuteczniej-klocki + nowe tarcze).
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Hunter
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1655

mam klocki ATE i pylą, ale wolę mieć felgi brudne i wyhamować Normalna sprawa, tarcia nie oszukasz Niemniej jednak są też klocki "Made in China", które schodzą w okamgnieniu. Lepiej na takie uważać. Na klockach raczej się nie powinno oszczędzać :idea: W końcu w dużej mierze zależy od nich nasze bezpieczeństwo :idea:
                      ...nie ma to jak Octavia :drive:
                      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

Od kiedy mam czarne felgi to problem z pyleniem przestał istnieć
                        Czyli tak, czym bardziej miekki klocek tym szybciej będzie sie scierał i zarazem bardziej pylił,
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bradley
                          L&K
                          • 2008
                          • 1465

piramida, + nacinane tarcze tez robia robote :diabelski_usmiech
                          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Coke
                            Elegance
                            • 2010
                            • 771
                            • Octavia II (1Z3)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM
                            • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

czyli reasumując muszę sprawdzić cenę EBC zielonych lub ferodo

słysząłem że jest tam jakaś żył,a linka czy coś która mogła dyndać i się obetrzeć i teraz świeci że są klocki zurzyte, mechanik oglądał mi je dzisiaj i powiedzial że jeszcze są w normie
                            Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• Yarwa
                              Elegance
                              • 2010
                              • 915
                              • BMW

Zamieszczone przez genesis
                              Zamieszczone przez bradley
                              10tys? Ja po 12tys nie mialem klockow w Kadecie
                              No bez jaj. To u mnie w poprzednim aucie po 40k klocki były jak nowe, do tego stopnia, że mechanik radził trochę więcej hamować hamulcem, a nie silnikiem, bo tarcze też powinny trochę tego klocka powąchać. Teraz mam w kolejnym aucie zrobione 26k i nawet nie myślę, że ktoś mi może na przeglądzie powiedzieć, że klocki trzeba wymieniać.
                              Czy są twarde? Fabryczne volkswagena, hamują tak jak należy.
                              No u mnie na ori VW tez już mam najechane 54tys. i jakoś nie widzę potrzeby zmiany, ale trochę pylą też

Komentarz

• filipT
                                Rider
                                • 2010
                                • 554

może kolega w górach był
                                Mój Szkodnik

Komentarz

• b-bar01
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 985
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Coke,
                                  czujnik jest tylko na jednym klocku, kontrolka sie swieci jak jeszcze jest ok 0,5 cm grubości.
                                  Zamieszczone przez Coke
                                  mechanik oglądał mi je dzisiaj i powiedzial że jeszcze są w normie
                                  sprawdź sam tylko ten klocek z czujnikiem, jest szansa że mechanik rzucił okiem na resztę a ta może byc dobra, być może zacisk bierze nierówno lub przetarł się kabelek i styka do masy.
                                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

Pracuję...